9/11 Memorial

Het 9/11 Memorial (monument) en museum mag je zeker niet missen tijdens je citytrip naar New York. Tot 11 september 2001 stonden hier, op de plek die nu Ground Zero wordt genoemd, de beroemde Twin Towers. Een bezoek aan het monument en het museum is zonder meer indrukwekkend, want delen van het oorspronkelijke World Trade Center complex zijn nog te zien en dat maakt deze plek extra bijzonder.

Het 9/11 monument

Het 9/11 monument is een eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Center. Bij die terroristische aanslag, waarbij twee vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden, kwamen bijna drieduizend mensen om het leven. Het monument bestaat uit twee grote betonnen waterbassins die exact op dezelfde plaats staan als de Twin Towers. De namen van de slachtoffers zijn in panelen langs het monument gegraveerd en dat maakt deze plek des te indrukwekkender. Je staat hier immers op de plek waar ooit de twee torens van het machtige World Trade Center stonden. De trots van Amerika, waarvan niemand ook maar kon vermoeden dat ze ooit in zouden storten, maar toch gebeurde het. Op 9/11 werd Amerika in het hart geraakt en die pijn voel je als je hier bij het WTC Memorial staat.

9/11 Memorial New York

Wist je dat..

Er al eens eerder een aanslag is geweest op het WTC? Dat was een bomaanslag op 26 februari 1993. De namen van de slachtoffers van deze bomaanslag staan ook vermeld op de panelen van het 9/11 Memorial monument.

Het 9/11 Memorial Museum

Het 9/11 Museum is uniek omdat je er omringd bent door de resten van het oorspronkelijke WTC (Word Trade Center). Een van de grootste ruimtes in het museum is de ‘foundation hall’. Hier sta je oog in oog met een gigantische muur (slurry wall) die oorspronkelijk gebouwd was om de vochtige grond te stabiliseren. Ook vind je er delen van de originele betonnen kolommen die het WTC overeind hielpen houden. Tezamen met andere resten van het WTC zoals een brandweerwagen en een gigantische antenne die ooit op het dak stond, is dit is een bijzonder plek waar je vanzelf stil wordt.

9/11 Memorial Museum

De fundamenten van het WTC

Het WTC museum bestaat uit verschillende gedeeltes. Bij entree zullen de twee enorme stukken staal bij de ingang van het museum niet aan je aandacht ontgaan. Dit zijn de ‘tridents’, twee oorspronkelijke delen van het WTC die het fundament vormden. Daal je verder af in het museum dan kom je terecht in een grote ondergrondse ruimte, waar je de overige fundamenten van het oorspronkelijke WTC kunt zien. Je komt hier via een grote betonnen trap die ten tijde van de ramp gebruikt is om slachtoffers uit de de brandende torens te vervoeren (the survivors stairs).

Memorial Hall: herinneringen aan de blauwe lucht

Memorial Hall, is een grote ruimte die zich in het museum tussen de oorspronkelijke Noordelijke en Zuidelijke torens van het WTC bevindt. De langgerekte muur van deze hal is bedekt met 2.983 kleine, vierkante blauwgekleurde schilderijtjes. Elk schilderijtje heeft een unieke blauwe tint en tezamen staan ze symbool voor de blauwe lucht die werd gezien op de morgen van 9/11, de dag van de aanslagen. Tussen al deze schilderijtjes prijkt de spreuk: “No Day Shall Erase You from the Memory of Time”.

Exposities in het 9/11 Memorial Museum

Het hele jaar door zijn er twee verschillende exposities te zien in het museum. De ‘historical exhibition’ laat zien wat er op de dag van 9/11 is gebeurd. Via foto’s, video en voorwerpen krijg je een goede indruk van de dramatische gebeurtenissen die zich op 11 september hebben afgespeeld. De ‘memorial exibition’ is opgezet om de slachtoffers van de ramp te herdenken. Een van de onderdelen van deze expositie is de ‘wall of faces’, een fotowand met daarop de foto’s en namen van alle slachtoffers. Wanneer je erlangs loopt besef je ineens hoeveel leed de aanslagen teweeg hebben gebracht en wat voor impact het op de mindset van het Amerikaanse volk heeft gehad.

9/11 Memorial ground zero

9/11 Memorial tour

Wil je meer te weten komen over het 9/11 monument? Boek dan de 9/11 Memorial tour. Je loopt dan met een gids langs het monument die je allerlei interessante informatie over de bouw van het monument geeft en over de andere gebeurtenissen die op Ground Zero hebben plaatsgevonden. Een tour door het financial district is trouwens ook een aanrader. Je komt dan van alles te weten over de gevolgen die de aanslag heeft gehad op de economie van Amerika (denk aan de beurs, die een flinke klap te verwerken kreeg na 9/11).

Bezoek ook het One World Trade Center

Neem, na een bezoek aan het WTC monument zeker ook een kijkje in het nieuwe One World Trade Center. Het is het hoogste gebouw van de Verenigde Staten en vanaf het observatiedek op 400 meter hoogte (One World Observatory) is het uitzicht op New York fenomenaal. Erg leuk zijn de futuristische turbolifts waarmee je met hoge snelheid naar de 102e verdieping zoeft. Een bezoek aan het WTC is zeker de moeite waard en een geheel andere ervaring dan het 9/11 Memorial waar de sfeer meer ingetogen is.

One World Trade Center - 9/11 Memorial

Wist je dat…

Het nieuwe One World Trade Center tot 2009 nog ‘The Freedom Tower’ heette? Vanwege commerciële belangen heeft men de naam gewijzigd in ‘One World Trade Center’.

9/11 Memorial Museum: praktische informatie

  • Locatie: 180 Greenwich Street
  • Toegangsprijs: Het 9/11 memorial is gratis te bezoeken. Een bezoek aan het museum kost $ 24.
  • Openingstijden monument: het memorial is dagelijks geopend van 7.30 tot 21.00. 11 september is een speciale dag. Het monument is dan van 15.00 tot middernacht toegankelijk.
  • Openingstijden museum: zondag t/m donderdag van 9.00 tot 20.00. Vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 21.00.

Citytrip New York - 9/11 Memorial

Hoe kom ik bij het 9/11 Memorial en museum?

De makkelijkste en goedkoopste manier om bij het museum te geraken is de metro. Neem de metro naar Fulton Street (A, C, J, Z, 2, 3, 4 or 5) of Cortland Street (R). Vanaf daar is het een klein stukje lopen naar Greenwich Street. Locatie van het museum: 180 Greenwich Street. Andere mogelijkheden: met de ferry, watertaxi, taxi of bus. Ben je de weg kwijt? No problem, iedereen weet het 9/11 Monument te vinden en zal je met plezier in de juiste richting sturen.