Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge in New York is met zijn lengte van 1825 meter een van de langste hangbruggen ter wereld. Deze prachtige brug, waarvan de pilaren in East River staan, verbindt Brooklyn met Lower Manhattan. Voor de infrastructuur van New York is de Brooklyn Bridge erg belangrijk. Dagelijks maken zo’n 100.000 voertuigen gebruik van de brug en passeren er gemiddeld 2500 fietsers en 4000 voetgangers.

Ontworpen door vader en zoon Roebling

De Brooklyn Bridge is in 1869 ontworpen door John en Washington Roebling (vader en zoon). Ze wilden een brug maken die niet alleen functioneel was, maar die ook visueel imponeerde. Dat is ze zeker gelukt, want de 1825 meter lange brug heeft op sommige punten een overspanning van meer dan 486 meter. In die tijd was het de grootste brug ter wereld, maar tot op de dag van vandaag weet hij te imponeren. Dat zul je zelf ook ervaren wanneer je over de brug loopt. De massieve stenen pilaren, met hun gotische bogen, torenen hoog boven de horizon uit en dwingen respect af. Het is een indrukwekkend stukje bouwkunst waarin klassieke en moderne elementen harmonieus verenigd zijn.

brooklyn bridge new york

De bouw van de Brooklyn Bridge

De bouw van de Brooklyn Bridge duurde 14 jaar (1869-1883) en kostte ongeveer 15 miljoen dollar. Er hebben meer dan 600 bouwvakkers aan de brug gewerkt. Tientallen van hen hebben de feestelijke opening van de brug helaas niet meer kunnen meemaken, omdat ze tijdens de bouw verongelukt zijn. Een aantal van hen viel uit de kabels, anderen overleden als gevolg van caissonziekte bij onderwaterwerkzaamheden aan de pilaren van de brug. Zelfs de ontwerper van de brug (John Roebling) en zijn zoon Washington konden de dans niet ontspringen. John’s voet werd bij een ongeluk verbrijzeld en hij overleed aan de gevolgen van een tetanusinfectie. Washington nam de taak over van zijn vader, maar kreeg later caissonziekte. Het was uiteindelijk de vrouw van Washington (Emily Warren Roebling) die als chef ingenieur de bouw van de brug coördineerde en tot een goed einde wist te brengen.

 

Zo sterk als een olifant?

Naar aanleiding van een incident dat zich op de brug had voltrokken, rezen er een jaar na opening twijfels over de veiligheid van de Brooklyn Bridge. Volledig onterecht overigens, maar toch. De beroemde Circus exploitant P.T. Barnum, die destijds wel wat gratis reclame voor zijn reizende circus kon gebruiken, bedacht een ludieke manier om het publiek te overtuigen van de sterkte van de brug. Op 17 mei 1984, liep hij ‘s ochtends samen met 21 olifanten, 7 kamelen en 10 dromedarissen over de brug. Het moet een geweldig spektakel zijn geweest. Door deze stunt werd Barnum meteen populair en het publiek wist nu zeker: de Brooklyn Bridge is volledig veilig.
brooklyn bridge new york winter
 

Brooklyn Bridge Bezoeken

Je kunt Brooklyn Bridge het best te voet bezoeken. Het beste start je in Brooklyn (High Street) en loop je over de brug naar Manhattan. Vanaf de brug heb je een fantastisch uitzicht op de skyline van Manhattan en maak je zonder twijfel je mooiste foto’s en filmpjes. Hoe kom je bij de brug? Neem de metro naar High Street in Brooklyn. Volg vanaf daar de bordjes tot aan Washington Street, vanaf hier kun je de brug oplopen.

 

Brooklyn Bridge Park

Brooklyn is één van de vijf grote stadsdelen (boroughs) van New York City. Er wonen hier ongeveer 2.5 miljoen mensen. Onder de brug ligt Brooklyn Bridge Park. Het is een groot stadspark met een oppervlakte van 34 hectare. Het park is opgedeeld in verschillende regio’s waar, vooral in de zomer, allerlei activiteiten georganiseerd worden. Je kunt hier perfect wandelen, fietsen, kajakken, zwemmen of simpelweg op een bankje genieten van het schitterende uitzicht op Manhattan en de Brooklyn Bridge.

brooklyn bridge avond

Brooklyn, Breuckelen en Nieuw Amsterdam

De naam Brooklyn is afgeleid van Breuckelen. Een naam die de Nederlanders in 1646 aan dit stadsdeel gaven. In die periode heette New York overigens nog Nieuw Amsterdam. Het was in die tijd een relatief kleine, Nederlandse handelspost van de West-Indische Compagnie.

 

Leuke activiteiten in Brooklyn

  • Ben je avontuurlijk ingesteld? Ontdek Brooklyn dan per fiets!
  • Doe de Brooklyn Pizza Tour en ontdek allerlei wetenswaardigheden over de geschiedenis van Brooklyn en Coney Island. Tijdens de tour proef je van de beroemde New York Pizza.
  • Hou je van Gospel muziek? Boek de Brooklyn Gospel Tour. Je wandelt dan langs allerlei mooie gebouwen in Brooklyn Heigths en maakt kennis met de plaatselijke Gospel cultuur. De tour eindig ook met een live gospeloptreden.
  • Brooklyn museum (het op één na grootste museum van New York)
  • Brooklyn Botanic Garden (prachtige gevarieerde stadstuinen met schitterende rozen, kersenbomen, vijvers en duizenden plantensoorten)
  • Lekker eten? Ga naar Sunset Park. Er zijn hier tal van restaurantjes waar je heerlijk kunt lunchen of romantisch dineren.

new york bezienswaardigheden brooklyn bridge