Central Park

Central Park in New York. In dit groene hart van Manhattan kom je helemaal tot rust. Even weg uit de hectiek van de stad, even geen auto’s en koele gebouwen om je heen, maar prachtig groene bomen en tjilpende vogels. Maar Central Park is meer dan alleen een stadspark. Er valt hier van alles te beleven. Zo is er een dierentuin waar je pinguïns en panda’s kunt bewonderen en kun je bij Strawberry Fields de muziek van John Lennon horen. Zeker in de zomer is het park de moeite waard. Lekker relaxen in het gras, terwijl straatartiesten en andere kleurrijke figuren je hun kunsten laten zien.

Rust en ruimte

Door de enorme omvang van het park (341 hectare) en de aanwezigheid van een aantal schitterende meren en open grasweiden, kom je in Central park helemaal tot rust. Het park wordt ook door veel trekvogels bezocht, die het gebruiken als rustplaats. Je moet dus niet vreemd opkijken als je hier ineens wat mensen met een verrekijker ziet opduiken, want Central park is geliefde plek onder vogelaars.

Central Park - New York

Central Park Zoo en het Wildlife Centre

Een dierentuin midden in Manhattan? Ja, New York blijft verrassen. Terwijl in de verte de wolkenkrabbers hoog boven Central Park uittorenen, sta je hier oog in oog met Californische zeeleeuwen, sneeuwpanters, pinguïns, panda’s en grizzlyberen. Het park is ingedeeld in drie themagebieden. In het tropische gedeelte vliegen allerlei tropische vogels rond en vind je allerlei andere bijzondere diersoorten, waaronder Japanse makaken en zebramangoesten. In het Poolgedeelte huizen pinguïns en buiten op het centrale plein vertonen Californische zeeleeuwen hun kunstjes. Genoeg te beleven dus en het is hier ook erg leuk voor kinderen.

central park new york city

Prachtig uitzicht vanuit Belvedere Castle

In het midden van Central Park (49th street) staat kasteel Belvedere. Het kasteel is in 1865 gebouwd en heeft voornamelijk een decoratieve functie, met uitzondering van het observatorium en de balkons die als uitkijkpunt dienen. Vanaf het observatorium heb je een schitterend uitzicht op Central Park. Je kunt het kasteel ook van binnen bezoeken, maar verwacht hier geen aangeklede zalen en allerlei pracht en praal, want het kasteel is niet gebouwd om ook echt bewoond te worden. Leuk om te weten: kasteel Belvedere wordt regelmatig in allerlei films en kinderprogramma’s gebruikt, waaronder Sesamstraat (kasteel van Graaf Tel) en De Smurfen (kasteel van Gargamel).

belvedere castle central park new york

Chillen bij Strawberry Fields

Op 9 oktober 1985, werd in Central Park Strawberry Fields geopend. Het is een gedenkplaats, opgedragen aan de in 1980 overleden Beatle zanger John Lennon. Strawberry Fields is vernoemd naar het Beatle liedje Strawberry Fields Forever. Bij het monument leggen fans regelmatig bloemen en worden er kaarsjes gebrand. Je zult hier ook vaak muzikanten zien die Lennon songs ten gehore brengen. Of je nu een Beatles fan bent of niet, Strawberry Fields is een goede plek om even op een bankje te chillen. Wil je echt wat bijzonders meemaken, kom hier dan op 9 oktober (geboortedag van Lennon) of op 9 december (sterfdag). Trouwe fans komen op deze data massaal naar Central Park om samen liedjes te zingen.

Strawberry fields - central park - new york

Andere activiteiten en bezienswaardigheden in Central Park

 • Bezoekerscentrum The Diary
 • Diverse beelden en kunstwerken (waaronder een beeld van Alice in Wonderland)
 • The Loeb Boathouse (restaurant en bar)
 • Cleopatra’s Needle (een imposante obelisk, afkomstig uit Egypte)
 • Central Park Carousel (draaimolen)
 • Swedish Cottage Marionette Theatre (poppentheater voor kinderen)
 • Attractiepark Victorian Gardens (leuke attracties voor kinderen. Alleen in de zomer)

winter in central park new york

Interessante feiten

 • Central Park is ongeveer 4 kilometer breed en heeft een totale oppervlakte van 341 hectare.
 • Het park is ontworpen door Frederick Law Olmsted en Calvert Vaux.
 • De aanleg van het park heeft in totaal 16 jaar geduurd.
 • Bij de aanleg zijn meer dan 500.000 bomen aangeplant.
 • Het park wordt beheerd door de Central Park Conservancy en de New York City Department of Parks and Recreation.

Fietsen in central park, New York

Kun je veilig in Central park rondlopen?

Ja, je kunt hier met een gerust hart rondlopen. Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen het park en niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds en ‘s nachts. Ga je ‘s nachts de duistere uithoeken van het park verkennen, dan loop je natuurlijk meer risico. Beperk je dus tot de veel bezochte gebieden, want hier loop je de minste kans op narigheid. Gebruik verder je gezonde verstand. Laat waardevolle spullen zo veel mogelijk in het hotel achter en neem niet al te veel geld mee.

central park new york