Chinatown in New York

Chinatown in New York, met zijn chaotisch drukke straatjes en onleesbare Aziatische uithangborden moet je gezien en vooral beleefd hebben. Snuif de geur van soja en verse gember in je op en prikkel je zintuigen tot de max. Maar let op: Chinatown Manhattan mag de meest bekende zijn, maar er zijn nog twee andere grote Chinese wijken in New York, namelijk in Flushing (Queens) en in Brooklyn. Alle drie zijn ze totaal verschillend van karakter.

Chinatown Manhattan: leuk om te zien, maar wel wat toeristisch

Dit is de meest bekende en tegelijk ook de meest toeristische Chinatown van New York. Je vindt deze wijk in het zuiden van Manhattan (bij East Broadway en tussen Delancey Street en Chambers Street). Hier wonen naar schatting zo’n 350.000 Chinezen en in de straten is er een een enorme verscheidenheid aan curieuze winkeltjes en Chinese restaurants (zo’n 200!). Wandel op je gemak door de chaotische straten van Chinatown en laat je overweldigen door alle prikkels die op je af komen. Chinatown is een fascinerend stukje New York. Either you will love it or you hate it, maar dat geldt eigenlijk voor heel New York.

Chinatown New York

Wat moet je gezien hebben in Chinatown Manhattan?

  • Mahayana Buddhist Temple. Een mooie boeddhistische tempel met een schitterende gouden Boeddha. Wil je even ontsnappen aan het drukke Manhattan, neem dan een kijkje in deze tempel.
  • Columbus park. Een klein parkje waar veel Chinezen uit de wijk elkaar ontmoeten en aan yoga doen of tai chi beoefenen. De gracieuze bewegingen zijn prachtig om te zien.
  • Mott Street. Samen met Canal Street is dit de hoofdstraat van Chinatown. Als je ergens veel Chinese restaurants en souvenirwinkeltjes bij elkaar vindt, dan is het hier. Keuze genoeg dus! Maar als je echt goed en gevarieerd Aziatisch wilt eten, ga dan naar Chinatown in Flushing (Queens).
  • Kim Lau Memorial. Dit herdenkingsmonument werd in de jaren zestig opgericht voor de Amerikaanse Chinezen die tijdens de 2e wereldoorlog zijn gesneuveld. Je vindt het herdenkingsmonument in het midden van Chatham Square. Iets ten zuiden van het monument ligt het oudste kerkhof van New York (First Shearith Israel Cemetary). Deze Joodse begraafplaats was in gebruik van 1683 tot 1833.

Chinatown Manhattan

Chinatown Flushing (Queens): authentiek Aziatisch eten

Wil je echt lekker Chinees eten? Vergeet de Chinese restaurants in Manhattan en ga met de metro naar de wijk Flushing in het stadsdeel Queens. Deze Chinatown is een stuk minder bekend dan die in Manhattan, maar de Chinese restaurants zijn hier meer authentiek en het aanbod aan verschillende gerechten is veel gevarieerder. Verder wonen hier ook veel Koreanen, waardoor de wijk een multiculturele uitstraling heeft. Geniet hier van de lekkerste dimsum of ricenoodles met vers gestoomde groenten en laat je verwonderen door alle bedrijvigheid op straat. Hier kom je allerlei foodstands tegen waar men de lekkerste dumplings en wontons voor je bereidt. De stoomwolken komen van de karretjes af. Wat een wonderlijke wijk is dit toch.

Chinatown Flushing squeens - New York

Waar kun je lekker Aziatisch eten in Flushing?

In Flushing zijn zoveel goede Aziatische restaurants te vinden, dat het onmogelijk is om je er een goed overzicht van te geven. We noemen er drie, maar er zijn en dus nog veel meer. Tip: kijk eens op Tripadvisor en lees wat recente restaurant reviews. Zo krijg je een goed beeld van de restaurants die over de gehele lijn goed scoren.

  • Xi'an Famous Foods (41-10 Main St). Heerlijk gekruide noodles en andere overheerlijke Chinese gerechten op tal van manieren bereid. Hier vind je altijd wel iets dat je lekker vindt.
  • Hunan Kitchen Of Grand Sichuan (42-47 Main St). Probeer hier eens het met komijn gekruid lamsvlees of anders de ‘BBQ fish’. Wat een verrassende smaken! Dat is wel even wat anders dan de babi pangang met nasi die wij gewend zijn.
  • Little Pepper Hot Pot (133-43 Roosevelt Ave). Hou je wel van wat pit in je eten? Probeer de Huajio gebakken aardappeltjes aan de Roosevelt Avenue dan eens. Ze worden hier gekruid met komijn en Szechuanpeper. Wablief? Ja, de naam van die Aziatische peperkorreltjes is bijna niet uit te spreken. En we kunnen je verzekeren: na het eten ervan wordt de uitspraak nog een stuk lastiger. Een tijdelijk effect gelukkig. Maar wat een smaaksensatie hier in Queens! Wij houden wel van een beetje pit.

Chinatown New York bezienswaardigheden

Hotspots in de buurt van Chinatown Queens

Als je toch in Queens bent om Chinatown te bezoeken, vergeet dan niet om ook even langs het Queens museum of art te gaan. Het museum ligt in het beroemde Flushing Meadows Corona Park. Hoogtepunt in dit museum is een gigantische maquette van de vijf stadsdelen van New York. Het Park zelf is trouwens een bezienswaardigheid op zich. Hier staat de Unisphere, een enorme roestvrijstalen wereldbol die in de jaren zestig gebouwd is om het begin van het ruimtetijdperk te vieren. Vlak in de buurt van Flushing Meadows vind je een aantal schitterende botanische tuinen (Queens Botanical Garden). Ga deze zeker bezoeken en mocht je tijd over hebben, loop dan eens richting de schitterende Hindu Tempel in Bowne Street.

Brooklyn Chinatown: authentiek zonder glitter en glamour

Veel Chinese immigranten hebben zich in de jaren tachtig in de buurt Sunset Park in Brooklyn gevestigd. Dit stukje Brooklyn is interessant om eens te gaan bekijken. Het is er lang niet zo toeristisch als het drukke en chaotische Chinatown in Manhattan en je krijgt er een unieke inkijk in de Chinese gemeenschap. In de omgeving van Sunset Park wonen trouwens niet alleen Chinezen, maar ook een groot aantal Orthodoxe Joden en mensen uit Latijns-Amerika (Hispanics / Latino’s). Vanaf een aantal plekken in Sunset Park heb je een goed zicht op de skyline van Manhattan. Verwacht niet al te veel glimmer en glamour in deze wijk, want toeristisch is het zeker niet, maar je krijgt hier wel een goede indruk van authentiek New York.

New York Chinatown