Empire State Building

Het Empire State Building (ESB) is een van de meest iconische gebouwen van New York en een bezoek aan deze spectaculaire wolkenkrabber mag wat ons betreft niet op je to-do list ontbreken. Vanaf het observatieplatform op de 86e etage heb je een panoramisch uitzicht op de stad en wil je nog hoger, ga dan met de lift helemaal naar de top van het gebouw op de 102e etage. Wat een fantastisch gebouw is dit toch. Meer dan veertig jaar lang was het de grootste wolkenkrabber van New York en nog steeds is het de lieveling van veel Amerikanen. En niet onterecht, we zullen je uitleggen waarom.

Empire State Building: geschiedenis

Het Empire State Building, ook wel het achtste wereldwonder genoemd, werd in een recordtijd van 11 maanden gebouwd. Dat is zelfs naar moderne maatstaven supersnel. De wolkenkrabber werd in 1931 geopend voor het publiek en tot de bouw van de Twin Towers in 1972 was het ESB het hoogste gebouw van New York. Tevens was het de eerste wolkenkrabber in de wereld met meer dan honderd verdiepingen. Financieel gezien ging was het gebouw niet direct een succes, want het merendeel van de kantoorruimte bleef ongebruikt. Het werd in die tijd ook wel het ‘Empty State Building’ genoemd. In de jaren na de crisis verbeterde de financiële situatie en werd het gebouw meerdere keren verkocht. Anno 2017 zijn het overigens de toeristen die voor de meeste inkomsten zorgen. Jaarlijks bezoeken meer dan 2 miljoen mensen deze iconische wolkenkrabber.

Empire State Building

Wat kun je verwachten van een bezoek aan het Empire State building?

  • Mooie art deco lobby
  • Interessante tentoonstellingen
  • Gratis multimedia audio tour
  • Spectaculair panoramisch uitzicht over New York vanaf de 86e en 102e etage

Empire State Building New York city

Bezoek het observatieplatform op de 86e etage

Op de 86e verdieping van het Empire State Building bevindt zich op 320 meter hoogte het observatieplatform (main deck 86th floor observatory). Het is de hoofdattractie van het gebouw. Vanaf het observatiedek heb je een schitterend panoramisch uitzicht over New York en kun je Lower Mahnhattan goed zien liggen. Bij goed weer zijn zelfs de staten Conneticut, Massachusetts en nog drie staten te zien. Een uitstekende plek dus voor een selfie en een mooie panoramavideo.

Bezienswaardigheden New York : Empire State Building

102e verdieping

Voor een meerprijs (zo’n twintig euro) kun je, met de lift helemaal tot op de 102e etage van het Empire State Building komen. Je bevindt je dan in een kleine toren, helemaal in de top van het gebouw. Deze verdieping was oorspronkelijk bedoeld als incheckruimte voor passagiers die met de zeppelin reisden. Door allerlei omstandigheden, waaronder de ramp met de Hindenburg, een gigantisch luchtschip dat in 1937 volledig in vlammen opging, is de verdieping nooit voor dit doel gebruikt. Belangrijk om te vermelden: op de 102e etage kun je niet naar buiten en de ruimte is vrij beperkt. Voor deze verdieping heb je een speciaal ticket nodig.

Verdieping 103: just for celebrities

De hoogste verdieping van het Empire State building is etage 103. Deze etage was oorspronkelijk bedoeld als ‘aanlegsteiger’ voor Zeppelins en is bereikbaar via een trap op de 102e etage. Helaas moet je wel George Cloony, Brad Pitt of Madonna heten om de trap op te mogen, want voor het grote publiek is deze verdieping een no-go-area. Ach ja, je mist er verder niets, met je haren in de wind op de 86e etage is net zo leuk.

New York - Empire State Building

Wanneer het Empire State Building bezoeken?

Het gebouw is het hele jaar geopend, maar het best ga je er bij droog en helder weer naartoe. Wil je de grootste drukte vermijden, bezoek het ESB dan vóór 10 uur of ná 21:00. Een bezoek in de avond is trouwens ook wel aan te raden, zeker bij helder weer, want het uitzicht over de prachtig verlichte stad is rond deze tijd wel heel speciaal. Heb je een New York City Pass, dan mag je het gebouw gratis twee keer bezoeken (één keer overdag en één keer ‘s avonds). Met een standaard ticket is dat niet mogelijk en kun je het Empire State Building één keer bezoeken (overdag of ‘s avonds).

Uitzicht Empire State Building

Hoe lang duurt een bezoek aan het ESB?

Dat hangt ervan af hoe druk het is en hoeveel tijd je neemt voor de bezienswaardigheden, maar gemiddeld heb je twee tot drie uur nodig om alles goed te kunnen zien.

Vanwaar die hoge ballustrades op het observatiedek?

De ballustrade op het observatiedek is vrij hoog en niet zonder reden, want het platform bleek na opening ook populair onder de radeloze Amerikanen die hier een einde aan hun leven wilden maken. Meerdere mensen sprongen van het gebouw en nog meer deden er een zelfmoordpoging. Zo sprong de stijlvol geklede Evelyn Mchale op 1 mei 1947 van de 86e verdieping en belandde ze op het dak van een geparkeerde Limousine. De 23 jarige Mchale was op slag dood, maar haar lichaam leek totaal onbeschadigd en het dak van de auto had zich op haast gracieuze manier om haar lichaam gevouwen. Een fotografiestudent die in de buurt was maakte een foto van de vrouw en zijn foto zou een instant klassieker worden. In Amerika werd de tragische suïcide ook wel ‘the most beautiful suicide’ genoemd.

Uitzicht van het Empire State Building in New York

VIP: Sunrise Experience

Wil je écht iets bijzonders? Koop dan een VIP Sunrise Experience ticket. Met dit speciale ticket heb je toegang tot het Empire State Building, nog voordat de zon is opgekomen en geopend is voor het grote publiek. Neem je partner mee en zie de zon opkomen vanaf de 86e etage. Heel bijzonder! Dagelijks mogen er slechts 100 mensen zo vroeg in de ochtend het gebouw in. Dus lijkt het je wat, boek je ticket dan ruim op voorhand. Een VIP ticket kost ongeveer 85 euro (een standaard ticket 30 tot 35 euro).

Empire State Building of Top of the Rock bezoeken?

We raden je aan: ga naar allebei! Top of the Rock (in Rockefeller Center) is misschien wat indrukwekkender, vooral door de bijzondere lift waarmee je lucht in gaat, maar het Empire State Building heeft zijn eigen unieke sfeer en is ook een stuk hoger. Vanaf het Empire State Building heb je een beter uitzicht op Lower Mahnahttan en vanaf Rockefeller Center zie je Midtown en Uptown Manhattan beter. Mocht je van plan zijn om meerdere wolkenkrabbers te bezoeken, ga dan in ieder geval ook naar het supermoderne One World Trade Center met zijn futuristische turboliften. Een unieke ervaring!

Top of the rock of Empire State Building?

Tip:

Bezoek het Empire State Building in de ochtend en Rockefeller Center in de avond. Andersom kan ook natuurlijk, maar ‘s avonds is het ESB prachtig verlicht en vanaf Rockefeller Center is dat goed te zien.

New York City Pass: perfect geschikt voor een citytrip

Met de New York City Pass heb je toegang tot de bekendste bezienswaardigheden in de stad, zoals het Empire State Building, Rockefeller Center, het Guggenheim museum en het Vrijheidsbeeld. Zo’n kortingspas is is niet alleen financieel aantrekkelijk maar met zo’n kaart hoef je nergens in de rij te staan voor een kaartje. Wel zo handig! Er zijn trouwens nog meer voordeelpassen (New York Pass en New York explorer pass), maar de City Pass is het meest geschikt voor een korte citytrip.

Empire State gebouw New York

Empire State Building bezoeken: tips

  • Neem zo min mogelijk bezittingen mee in het gebouw. De beveiliging is hier erg streng en hoe minder je meeneemt, des te sneller je door de security bent.
  • Op de 86e etage kan het vrij koud en winderig zijn. Zorg dus dat je wat warms bij hebt.
  • Wil je een toegangskaartje in het gebouw kopen? Houd dan rekening met lange wachttijden. Met een kortingspas loop je een stuk sneller door.

Empire State Building New York