Gratis bezienswaardigheden in New York

Een bezoek aan New York hoeft helemaal niet zo duur te zijn, zeker niet wanneer je gratis bezienswaardigheden bezoekt en slim gebruik maakt van alle faciliteiten in de stad. Zo kun je bijvoorbeeld op bepaalde dagen gratis naar het museum en vaar je volledig gratis met de ferry langs het Vrijheidsbeeld richting Staten Island. Al deze gratis bezienswaardigheden schelen je al gauw honderden dollars.

Bezoek gratis het museum in New York

Gratis het museum bezoeken? In New York is dat op bepaalde dagen en tijden mogelijk. Een donatie is overigens wel gebruikelijk, maar als je niets betaalt, zal niemand je de toegang weigeren. Er zijn ook museums die naast het standaard tarief een ‘pay what you wish tarief’ aanbieden. Niet geheel gratis dus, maar je mag dan zelf bepalen wat je voor een kaartje wil betalen. Deze regeling is bedoeld voor mensen met een laag inkomen, maak er dus geen misbruik van. De musea zijn afhankelijk van deze donaties, dus doneer gewoon een bedrag wat je kunt betalen.

Gratis museums

 • Guggenheim museum (zaterdag 17:45 – 19:45)
 • Museum of Modern Art (vrijdag 16:00 – 22:00)
 • 9/11 Memorial en museum (dinsdag 17:00 – sluitingstijd)
 • Museum of arts and design (donderdag 18:00 – 21:00)
9/11 Memorial in New York.

Het 9/11 Memorial in New York.

Museums met ‘pay what you wish’ tarief

 • Metropolitan Museum of Art (The Met)
 • American Museum of Natural History
 • The Bronx Museum of the Arts

Bovenstaande museums zijn het meest populair, maar er zijn nog meer musea in New York die een pay what you wish tarief hanteren. Houd er rekening mee dat het tijdens de gratis uren gigantisch druk kan zijn. Kom ook vooral op tijd, dan hoef je niet eerst drie kwartier buiten in de rij te staan.

Metropolitan Museum of Art.

Het Metropolitan Museum of Art.

Gratis met de veerboot langs het Vrijheidsbeeld

Wil je het Vrijheidsbeeld op afstand bewonderen? Vaar dan met de gratis veerboot (Staten Island Ferry) van Mahnhattan naar Staten Island. Vanaf de boot heb je een perfect uitzicht op Lady Liberty en ervaar je pas echt hoe indrukwekkend groot dit beeld is. Heel wat anders dan op tv! Bezoek op Staten Island het openluchtmuseum of ga naar het strand. Verder zijn er in de zomer ook vaak concerten en andere evenementen die je gratis kunt bezoeken.

Gratis bezienswaardigheden New York - Vrijheidsbeeld

Je kan gratis langs het vrijheidsbeeld varen, wist je dat?

High Line New York: park in de lucht

Het High Line park in New York is een wel héél bijzonder stadspark. Je loopt hier over een twee kilometer lang wandelpad op 8 meter hoogte boven de straten van Mahattan. Dit park moet je zeker gezien hebben, want het ontwerp is uiterst origineel. Vroeger was het een viaduct waarover een spoorlijn liep. In de jaren negentig is het omgetoverd tot stadspark. Relax in High Line op een van de vele loungebanken en bewonder de tuintjes die hier met liefde worden onderhouden door de buurtbewoners. High Line is, zeker in de lente en de zomer, een van de beste gratis bezienswaardigheden van New York.

high line park new york

Times Square: verleidende reclames

Times Square is een van de bezienswaardigheden in New York die je eigenlijk niet mag missen en een bezoek aan dit fameuze plein is volledig gratis. Nou ja… gratis. Laten we zeggen dat je hier gratis mag kijken naar de fel verlichte billboards en giga ledschermen met reclames. Met probeert je hier werkelijk op allerlei manieren tot aankoop te verleiden. Het zal dus lastig zijn om je geld hier in je portemonnee te houden, tenzij je natuurlijk goed nee kunt zeggen. Bijvoorbeeld tegen al die Disneyfiguren die hier tegen betaling met je op de foto willen. Hoe dan ook, Times Square is een hele belevenis en je moet het gewoon een keer gezien hebben, al is het maar voor een uur.

new york times square

Gratis wandeling over de Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge is met zijn 1825 meter lengte een prachtig staaltje bouwkunst. Vanaf de brug heb je een schitterend uitzicht op de skyline van Manhattan. Start in Brooklyn en loop via de brug naar Manhattan. Andersom kan ook natuurlijk, het is maar net wat het beste uitkomt in je planning. De toegang is in ieder geval gratis. Breng ook gelijk een bezoek aan Brooklyn Bridge Park. Ga hier op je gemak lunchen en neem wat foto’s van de brug. Het uitzicht vanaf het park op de Brooklyn Bridge zal je zeker bevallen.

brooklyn bridge new york

Relaxen in Central Park en andere gratis parken

Er zijn talloze parken en stadstuinen in New York die je gratis kunt bezoeken en waar je je even kunt terugtrekken uit de hectiek van de stad. Het meest bekende park in het midden van Manhattan is Central Park. Hier moet je beslist naartoe, zeker in de zomer, niet alleen vanwege de gratis bezienswaardigheden maar ook omdat men hier in de zomer allerlei openluchtconcerten en andere activiteiten organiseert. Andere gratis parken in New York die absoluut de moeite waard zijn:

 • Brooklyn Bridge park (fantastisch uitzicht op de skyline van Manhattan en de Brooklyn Bridge)
 • Brooklyn Botanic Garden (gratis op dinsdag). Prachtige botanische tuinen waar je helemaal tot rust komt.
 • New York Botanic Garden in The Bronx (gratis op woensdag). Grootste botanische tuin van de Verenigde Staten.
 • Bryant Park (schaatsbaan in de winter, zomers kun je er perfect picknicken).

central park new york

Gezellige markten in New York

De talloze markten in New York zijn een goede plek om even een wat wat minder toeristische indruk van New York te krijgen. Gewoon mengen met de locals dus. Bijkomend voordeel: voor lekker eten hoef je er niet diep in je buidel te tasten. En de kwaliteit is vaak ook beter dan in de toeristische gebieden. Het is onmogelijk om alle leuke markten hier op te noemen, maar drie locaties springen er qua locatie en sfeer toch wel tussenuit.

 • Chelsea market (7 dagen per week). Hier kun je heerlijk gevarieerd eten en allerlei leuke kleding en souvenirs kopen. Combineer Chelsea market met een bezoek aan High Line en je hebt gegarandeerd een onvergetelijke dag.
 • Union Square Greenmarket (maandag, woensdag, vrijdag, zaterdag). Een boerenmarkt waar je allerlei verse producten kunt kopen. Ook worden er geregeld kookdemonstraties en andere evenementen gehouden.
 • Smorgasburg (elke zaterdag en zondag van april tot oktober). Smorgasburg is een hippe foodmarkt in Brooklyn. Deze markt zul je zonder twijfel niet hongerig verlaten, want er zijn meer dan honderd kraampjes met internationale heerlijkheden als: gefrituurde ansjovis, burgers van puur rundvlees, broodjes met ricotta en watermeloen en tal van andere gerechtjes.

Gratis bezienswaardigheden New York - markten

Leuke gratis events in de zomer

In de zomer is New York the place to be. Bijna dagelijks zijn er gratis muziekconcerten, filmvoorstellingen en andere leuke activiteiten die je gratis kunt bezoeken, bijvoorbeeld:

 • Shakespeare in The Park (mei-augustus). Een jaarlijks evenement in Central Park waarbij men diverse stukken van het beroemde toneelstuk buiten in het park opvoert.
 • Dancing in Bryant Park (mei-juni). Gratis danslessen en live muziek in Bryant Park.
 • Celebrate Brooklyn (1 juni – 10 augustus). Gratis muziekfestival in Prospect Park Bandshell in Brooklyn).
 • Summerscreen (elke woensdag in juli en augustus). Gratis films en concerten McCarrenpark, Williamsburg.

gratis festivals new york