Guggenheim Museum

Het Guggenheim museum in New York, ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, is een bijzondere verschijning. Het museum beschikt over een degelijke collectie moderne kunst, maar het grootste kunstwerk in het Guggenheim is eigenlijk het museum zelf. Ben je op vakantie in New York, ga er dan beslist even langs!

 

Gigantisch theekopje

Het Guggenheim museum, dat met een beetje fantasie wel wat wegheeft van een gigantisch theekopje, is tussen al die rechthoekige gebouwen aan de 5th Avenue een opvallende verschijning. Op de brede stoep aan de voorkant van het gebouw zie je veel toeristen die hier de ultieme selfie proberen te maken, maar ook New Yorkers gebruiken het Guggenheim als rustpunt. Wijlen Frank Lloyd Wright, die de opening van het gebouw zelf niet meer meemaakte, had het ook graag zo gezien. Een museum als rustpunt in het doorgaans drukke, gehaaste New York.

 

Sociale kunstervaring

Eenmaal binnen in het Guggenheim, zie je meteen hoe bijzonder dit gebouw qua vormgeving is. Je loopt hier niet zoals gebruikelijk van de ene ruimte naar de andere, maar volgt een lang, spiraalvormig pad van boven naar beneden (of andersom), terwijl je onderweg de kunstwerken aan de muur bewondert. Absoluut een bijzondere ervaring, die je een keer meegemaakt moet hebben. Maar het gebouw heeft zo ook zijn beperkingen. Door zijn open structuur zie je, en hoor je, vanaf elk punt in het Guggenheim mensen. Je hebt dus niet echt dat intieme gevoel met een kunstwerk, zoals je dat in een traditioneel museum met gescheiden ruimtes wel kunt hebben. Een bezoek aan het Guggenheim heeft wel wat weg van een collectieve, sociale kunstervaring in plaats van een individuele ervaring. Waarschijnlijk precies zoals Frank Lloyd het ook voor ogen had toen hij het museum ontwierp.


“The space within becomes the reality of the building.” - Frank Lloyd Wright

 

Waar komt de naam Guggenheim vandaan?

De collectie van het museum is aangelegd door de Amerikaanse kunstverzamelaar Solomon R. Guggenheim. Hij richtte ook de Guggenheim Foundation op. Een non-profit organisatie die zich inzet voor het behoud en promotie van moderne kunst. Inmiddels zijn er met hulp van deze foundation nog 4 Guggenheim museums geopend (in Venetië, Bilbao, Berlijn en Abu Dhabi).

het guggenheim museum in new york

De collectie

In het Guggenheim museum in New York, vind je indrukwekkende schilderwerken van beroemde meesters als Kandinsky, Picasso, Chagall, Karel Appel, Paul Cézanne, Van Gogh en nog tal van andere vroeg modernistische kunstenaars. Naast schilderijen worden er ook foto’s en beelden tentoongesteld en zijn er regelmatig bijzondere exposities. Zeker de moeite waard dus,want tezamen met the Metropolitan Museum of Art en het American Museum of National History, is het Guggenheim een van de meest toonaangevende museums van de Verenigde Staten.

 

Restaurant

Zin in een kopje koffie? Op level 3 bevindt zich een coffee corner waar je kunt genieten van een espresso, cappuccino of een hartig taartje. Het restaurant op de begane grond (The Wright) is overigens ook een aanrader. Niet erg groot, maar je kunt er wel lekker eten.

 

Wist je dat...

Een van de achtervolgingsscènes uit de Science fiction film Men in Black in het Guggenheim is opgenomen? Waarschijnlijk was het de de futuristische vormgeving van het gebouw die de filmmaker inspireerde om hier een actiescène te filmen. Het museum heeft in het verleden al vaker dienst gedaan als filmlocatie, bijvoorbeeld voor Three days of the condor, Hamlett en The international.

 

“The architect must be a prophet... a prophet in the true sense of the term... if he can't see at least ten years ahead don't call him an architect.” - Frank Lloyd Wright

 

Tip: begin boven, eindig beneden

Ga je het Guggenheim bezoeken, neem dan eerst de lift naar boven en volg dan het spiraalvormige pad naar beneden. Vanaf het beeldenterras in de top van het gebouw heb je trouwens een prachtig uitzicht op Central Park. Andersom de route volgen kan natuurlijk ook, maar het was de bedoeling van Frank Lloyd Wright om de bezoekers van boven naar beneden te laten lopen. En dat heeft deze creatieve architect niet zonder reden zo verzonnen. Wat die reden is? Dat kun je alleen maar zelf ervaren. Go see it and be amazed!

 

Na het museum naar Central Park

Genoeg kunst gezien en behoefte aan rust en ruimte? Op naar Central Park! Zeker als het mooi weer is, moet je hier zijn, want er valt hier van alles te zien en te beleven. Om de afstand hoef je het overigens niet te laten, want vanaf het museum loop je er in een paar minuten naartoe.
Guggenheim central Park