High Line

Ben je de grote winkelgebieden in New York beu en wil je de drukte even ontwijken? Ga dan naar High Line, een voormalige, tot wandelpark omgetoverde spoorlijn, hoog boven de straten van Manhattan. Vanaf High Line heb je een schitterend uitzicht op de drukke straten van New York en wandel je langs allerlei kunstobjecten en langs allerlei mooie tuinen die hier met zorg door vrijwilligers worden onderhouden.

Van West Side Line tot High Line

Oorspronkelijk was High Line een spoorweg, genaamd West Side Line. De spoorweg werd in de jaren dertig gebruikt om goederen naar het Meatpacking District en de wijk Chelsey te vervoeren. Toen het verkeer in de jaren dertig drastisch toenam, werd de spoorlijn een obstakel voor het autoverkeer en vormde het zelfs een gevaar voor de veiligheid. Daarom besloot het stadsbestuur om een gedeelte van de spoorlijn (2 kilometer lang) af te breken en over een viaduct te laten lopen. Dit deel, van Gansevoortstreet tot aan 34th Street, werd High Line genoemd. high line park new york

Van spoorwegviaduct tot park in de lucht

Eind jaren zeventig werd de goederenspoorlijn nog nauwelijks gebruikt en in 1980 besloot men om de spoorweg te sluiten. Het raakte al snel in verval en overal op het spoor groeide gras, onkruid en wilde planten. Eind jaren negentig, toen men net wilde besluiten om het vervallen viaduct te slopen, opperden buurtbewoners het idee om van het viaduct een park in de lucht te maken, net zoals de Fransen dat ook in Parijs hadden gedaan (Promenade Plantée). Dit idee werd na de nodige discussies goedgekeurd. Voor het ontwerp huurde men de architecten Diller Scofidio en Renfro en landschapsarchitect James Corner. Het beplantingsschema werd ontworpen door de Nederlander Piet Oudolf. Het eerste gedeelte van High Line Park opende in juni 2009.

high line new york city

Wandelen in High Line Park

Wandelen door High Line Park is een bijzondere ervaring. Je bevindt je hier op zo’n 8 meter hoogte boven straatniveau. Vanaf het wandelpad heb je een mooi uitzicht op al de bedrijvigheid op straat (10th Avenue). Overal in het park staan loungebanken waar je op je gemak van je lunch en het uitzicht kunt genieten. Het leuke aan het ontwerp van High Line is dat je onderweg op verschillende plaatsen herinnerd wordt aan de oude spoorweg die het ooit was. Zo zie je op sommige plaatsen bijvoorbeeld nog oude stukken spoorweg en hebben de betonnen balken ook de vorm van een spoor. Verder loop je ook langs een aantal oude gebouwen waar vroeger goederen met de trein werden gelost.

high line park new york city - bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in High Line Park

Tijdens het volgen van het twee kilometer lange wandelpad kom je langs allerlei kunstobjecten, koffiestalletjes en galerieën. Natuurlijk valt er ook genoeg te genieten van al het groen dat hier met liefde door voornamelijk vrijwilligers (Friends of The Highline) onderhouden wordt. Bijzonder om te zien zijn:

  • Chelsea Market Passage (ligt onder High Line Park)
  • Tiffany & Co. Foundation Overlook (een glazen balkon helemaal in het zuiden van High Line)
  • Pershing Square Beams (een gedeelte waar je nog de originele structuur van het viaduct ziet)
  • Uitzicht op de Hudson Rivier (met in de verte Het Vrijheidsbeeld)

bezienswaardigheden new york - high line

Beste periode om High Line te bezoeken

Het park is op zijn mooist in de lente en in de zomer. Door de vele toeristen kan het hier wel behoorlijk druk zijn, want iedereen wil High Line zien. Ga je in de herfst of in de winter, dan is het een stuk rustiger en zul je niet te klagen hebben over ruimte op de bankjes, maar het kan dan wel behoorlijk fris zijn en veel groen is er niet.

Hoe is het park te bereiken?

Er zijn verschillende ingangen met trappen en liften waarlangs je het park kunt bereiken, bijvoorbeeld aan de zuidkant van 10th Avenue (te bereiken vanaf het metrostation aan 23th Street). Begin je hier, dan start je gelijk met een mooi uitzicht over Chelsea.

uitzicht van het high line park new york

High Line Park: tips

  • Wil je de drukte in de zomer wat ontwijken? Kom dan ‘s ochtends vroeg rond een uur of 8. Er zijn dan nog geen hordes toeristen. Een perfect moment voor een verfrissende ochtendwandeling. Joggen kan natuurlijk ook. Heen en terug is het ongeveer 4.5 kilometer.
  • Ga eens bij zonsondergang naar High Line Park. Een romantischer uitzicht op de skyline van Manhattan kun je haast niet hebben.
  • Combineer je bezoek met een ontbijt in één van de sfeervolle tentjes in Greenwich.
  • Bezoek eerst Chelsea Market, koop er wat lekkers voor de lunch en geniet ervan in het Park.

high line park