New York Public Library

Ben je in de buurt van Fifth Avenue, neem dan zeker even een kijkje bij de New York Public Library, want dit prachtige gebouw in Beaux Artstijl, is zowel aan de binnen- als buitenkant indrukwekkend om te zien. Volg er een audiotour of wandel in stilte door het spectaculaire gebouw en laat je overdonderen door de gigantische leeszalen gevuld met miljoenen boeken.

New York Public Library: een machtig gebouw

Wanneer je hier aan Fifth Avenue voor het gigantische bibliotheekgebouw staat, zul je zonder twijfel onder de indruk zijn van de grootte van dit complex en zijn prachtige façade. De grote marmeren leeuwen bij de ingang van de bibliotheek, die Lord Astor en Lady Lenox worden genoemd, dragen bij aan de imponerende uitstraling van het gebouw en nodigen je uit om een kijkje binnen te nemen. The New York Public Library werd begin 1900 gebouwd en is een van de grootste bibliotheken ter wereld.

Stephen A. Schwarzman building

Het hoofdgebouw van de New York Public Library wordt ook wel The Stephen A. Schwarzman Building genoemd, naar de rijke investeerder Stephen A. Schwarzman. Hij schonk in 2008 100 miljoen dollar aan de bibliotheek voor een grootschalige renovatie. Schwarzman is anno 2017 één van de belangrijkste adviseurs van President Trump. Geschat vermogen van de heer Schwarzman: 11 miljard dollar. 100 miljoen dollar kon er wel vanaf dus, tegelijk ook goed voor de public relations.

Public library new york

Rose Main Reading Room: adembenemend mooi

Een van de mooiste bezienswaardigheden in de New York Public Library is de grote leeszaal, de Rose Main Reading Room. Deze gigantische leeszaal is 24 meter breed en maar liefst 90 meter lang (bijna net zo lang als een voetbalveld!). Het prachtig gelambriseerde plafond en de grote kroonluchters boven de leestafels zijn spectaculair om te zien. Deze imponerende ruimte is meerdere malen het decor geweest voor verschillende speelfilms en series, waaronder Ghostbusters (de memorabele bibliotheekscene) en Sex and the City. Eenmaal binnen in deze leeszaal wordt het vanzelf stil in je.
Public Library New York bibliotheek

DeWitt Wallace Periodical Room: Sssssst…

Deze schitterende leeszaal is, op de Main Rose Reading Room na dan, de mooiste openbare leeskamer van de New York Public Library. De zaal is vernoemd naar DeWitt Wallace, oprichter van Readers Digest Magazine. Laat je verwonderen door de prachtige gedetailleerde muurschilderingen en wandpanelen. En mocht je even op je gemak de krant willen lezen of een tijdschrift: keuze genoeg! Hier liggen meer dan 200 verschillende tijdschriften en 22 kranten uit binnen- en buitenland op je te wachten. Goed, je bent hier natuurlijk om wat te zien en de krant lezen, dat kun je thuis ook. Maar toch is het leuk om eens even vijf minuten te gaan zitten om de sfeer van deze machtige bibliotheek in je op te snuiven.

140 kilometer aan boekenplanken

The New York Public Library telt meer dan 140 kilometer aan boekenplanken waarop tientallen miljoenen boeken staan. Het zijn er zoveel dat je er de weg van Antwerpen naar Duinkerke mee zou kunnen bedekken. Daarnaast bezit de bibliotheek nog miljoenen tijdschriften, kranten, historische kaarten, zeldzame foto’s en andere waardevolle media. Gelukkig hoef je niet dagen te zoeken om hier een boek te kunnen bemachtigen, want er is een digitaal gestuurde lift die het boek in uiterlijk tien minuten voor je weet op te sporen. Phew… gelukkig maar, dat scheelt de nodige zoekfrustratie.

New York Public Library

De échte Winnie de Poeh: Life is fun!

Ben je opgegroeid met beer Poeh en kun je geen genoeg krijgen van de avonturen van Winnie, Knorretje en Teigetje? Bezoek dan de Children’s Room in de New York Public Library, want hier vind je de oorspronkelijke Winnie the Pooh, Piglet en Tigger waarop auteur A.A. Melvin zijn vrolijke verhalen heeft gebaseerd. De pluche beesten werden in 1987 aan het museum gedoneerd. De ouwe Poeh beer is al bijna meer dan 100 jaar oud wordt door de bibliotheek zorgvuldig in goede conditie gehouden. Leuk om even gezien te hebben, net als de rest van de Children’s reading Room.

“When you discard arrogance, complexity, and a few other things that get in the way, sooner or later you will discover that simple, childlike, and mysterious secret known to those of the Uncarved Block: Life is Fun.”
Benjamin Hoff, The Tao of Pooh

Bezienswaardigheden in New York - Public library

New York Public Library: praktische informatie

Locatie: 476 5th. Avenue New York
Toegang: gratis (gegidste rondleidingen zijn er tegen betaling).

Openingstijden:
10:00 – 18:00 (maandag en donderdag t/m zaterdag)
10:00 – 20:00 (dinsdag en woensdag)
12:00 – 17:00 (zondag)

Interessante bezienswaardigheden in de buurt

Een bezoek aan de New York Public Library kost je ongeveer een uur. Je hebt dus tijd genoeg om nog een aantal andere bezienswaardigheden in New York te bekijken. Attracties in de buurt die we je van harte aanbevelen: Fifth Avenue (heerlijk shoppen hier), Het Empire State Building en het Guggenheim Museum.
Public Library new York bezienswaardigheden