New York vervoer: alle mogelijkheden

Het openbaar vervoer in New York is goed geregeld en niet duur. Lees hier welke vervoersmogelijkheden je hebt, hoe je er handig gebruik van maakt en wat het reizen per openbaar vervoer je gemiddeld kost.

1. Metro (subway)

De metro is een van de populairste en goedkoopste vervoersmiddelen in New York. Een enkele rit kost je nog geen drie dollar en je bent met de metro in no time op plaats van bestemming. Het metrostelsel in New York is enorm uitgebreid en de trains (de metro-voertuigen) rijden 24 uur per dag. Je doet er overigens wel verstandig aan om ‘s nachts niet alleen met de metro te reizen, zeker niet als je naar een of andere buitenwijk moet. Kies dan liever voor de taxi of de bus. Wel wat duurder, maar je reist dan wel een stuk veiliger.

metro new york

Hoe gebruik je de metro?

Om gebruik te kunnen maken van de metro in New York heb je een ‘pay per ride’ metrocard of een ‘unlimited ride’ metrocard nodig. Deze kun je op elk metrostation kopen (bij een automaat of een loket). De pay per ride card is vooral handig als je van plan bent om niet al te vaak met de metro te reizen. Je kunt de kaart zelf opwaarderen in een automaat en betaalt gemiddeld drie dollar voor een enkele reis, ongeacht de afstand. De unlimited ride card kost zo’n 32 dollar en is vooral interessant wanneer je voor een langere periode in New York verblijft. De kaart is zeven dagen geldig en je kunt er voor 32 dollar onbeperkt mee reizen met de metro.

New York vervoer: metro

Tip

Zorg dat je in het bezit komt van een plattegrond van het metrostelsel van New York. Op de wat grotere stations zijn ze over het algemeen gratis te verkrijgen. Ben je net in New York, dan is het soms even zoeken, maar de metroverbindingen zijn logisch ingedeeld en na een paar ritjes weet je hoe het werkt en zul je er met gemak gebruik van maken.

openbaar vervoer new york: metro

2. Taxi in New York

Een andere vorm van openbaar vervoer in New York is de taxi (yellow cab). Je herkent ze aan hun kenmerkende gele kleur. Wil je er gebruik van maken? Steek dan gewoon je hand op en houd een taxi aan vanaf de stoep. Als het bordje op het dak van de auto verlicht is, zijn ze beschikbaar. Ze zullen overigens niet altijd stoppen, zeker niet als ze net de andere kant opgaan, maar wacht dan gewoon op een andere taxi, want er rijden er in deze metropool meer dan twaalfduizend rond. De taxi in New York is niet duur. Het starttarief bedraagt $ 2.50 en per 320 meter (ongeveer 3 blocks) komt daar zo’n $ 0.40 – € 0.50 (in de spits) bij. Ben je met meerdere personen, dan is een rit met de taxi relatief goedkoop want dan deel je gewoon de kosten (maximaal 4 personen, mits er voldoende plek is voor alle bagage).

New York taxi

Taxi tips

  • Don’t forget to tip! Fooien maken een belangrijk deel uit van de inkomsten van een chauffeur. Niet vergeten dus! Bij langere ritten is een fooi van 10 tot 15 procent gebruikelijk. Bij korte ritjes kun je de ritprijs bijvoorbeeld naar boven afronden, maar je mag natuurlijk ook meer fooi geven.
  • Van JFK naar Manhattan. Voor een taxirit van JFK naar Manhattan gelden vaste tarieven. Andersom is de ritprijs vrij. Reis je dus van Manhattan naar JFK, dan mogen chauffeurs meer rekenen dan de vaste ritprijs.
  • Groene taxi’s. Naast de reguliere Yellow Cabs rijden er sinds 2013 ook groene taxi’s in New York. Deze taxi’s rijden alleen in Staten Island, Upper Manhattan en de buitenwijken van Brooklyn, The Bronx en Queens. Je betaalt hetzelfde als in een yellow cab.
  • Een veilige keuze. Wil je laat in de avond of ‘s nachts met het openbaar vervoer reizen in New york, dan is de taxi een veilige optie. Tussen 20:00 en 06:00 betaal je een toeslag van slechts $ 0.50. Geen geld voor een veilige rit naar je hotel!
  • Reizen in de spits. Houd er rekening mee dat het in de spits (7:30-9:30 en 16:30-19:30) erg druk is in New York. Het vinden van een taxi is dan wat lastiger en je zult dan wat geduld moeten hebben voordat er één stopt.

vervoer New York taxi

3. Fiets huren in New York

Openbaar vervoer is handig, maar waarom niet fietsen? Op een aantal plekken in New York kun je perfect fietsen. In Central Park bijvoorbeeld, waar speciaal voor fietsers kilometers fietspad is aangelegd of in Brooklyn of op Governors Island. Ook Battery Park is een goede plek om een fiets te huren. Je fietst dan via de Westside richting het noorden van Manhattan. Andere gedeeltes in de stad kun je over het algemeen beter mijden, want het is er vaak simpelweg te druk om er veilig te kunnen fietsen. Een fiets huren in New York kost zo’n 35 tot 45 dollar per dag (afhankelijk van de locatie). Er zijn ook City Bikes waarmee je korte ritjes (van maximaal 30 minuten) van fietsenstalling naar fietsenstalling kunt maken. Een dagkaart voor deze New York City Bikes kost 10 dollar.

New York city bikes - Fietsen in New York

4. Water taxi New York

Een ander populair vervoersmiddel in New York bij toeristen is de water taxi (de New York Harbor hop on hop off cruise). Deze gele water taxi vertrekt vanaf Pier 79 in Manhattan en vaart langs de beste bezienswaardigheden van New York waaronder het Empire State Building, Het One World Trade Center, Het Vrijheidsbeeld en de Brooklyn Bridge. Tijdens de tocht, die zo’n 75 minuten duurt, kun je op verschillende plaatsen uitstappen (bijvoorbeeld bij het World Financial Center of bij Battery Park, waar je het One World Trade Center en het 9-11 Memorial Museum kunt bezoeken). Prijs voor een water taxi ticket: $ 30. Bij mooi weer is deze New York water taxi zeker een aanrader. Vanaf het water heb je een schitterend uitzicht op Manhattan.

water taxi new york vervoer

5. New York Ferry

Met de New York Ferry vaar je snel, goedkoop en op redelijk comfortabele wijze van en naar Manhattan (richting Brooklyn of Queens). De ferry is een goed alternatief voor de metro, al is het alleen maar om het adembenemende uitzicht op de skyline van Manhattan. Opstapplaatsen: Wallstreet (Pier 11) en East 34th street. Ben je in de zomer in New York voor een citytrip, dan kun je in het weekend ook nog uitstappen bij Governors Island. Kosten voor een ticket: $ 2.75 (te verkrijgen bij elke opstapplaats).

Ferry : openbaar vervoer New York

6. Bus: veilig en voordelig

Openbaar vervoer met de bus is veilig en voordelig. Een ritje met de bus kost even veel als een rit met de metro ($ 2.75), maar je zult wat meer geduld moeten hebben, zeker als je in de spits rijdt, want het verkeer in New York is bijzonder druk. Betalen doe je eenvoudig met je metrocard (geldig in de subway) of met gepast muntgeld. De bussen rijden een vaste route door de stad en zijn voorzien van een digitaal bestemmingsbord waarop het routenummer en de bestemming staan vermeld. Overdag stoppen ze bij de aangegeven haltes, maar na 22:00 stopt de chauffeur op verzoek ook op andere plaatsen langs de route.

Bus New York

Gratis vervoer in New York: staten Island Ferry

Gratis vervoer in New York? Jazeker! Met de Staten Island Ferry vaar je volledig gratis van Manhattan naar Staten Island. De overtocht duurt zo’n 25 minuten en vanaf de ferry heb je een mooi uitzicht op Manhattan en het Vrijheidsbeeld. De boten varen 24 uur per dag (om het kwartier) dus je hoeft er geen schrik voor te hebben dat je de boot terug zult missen.

Vervoer New York Ferry

Van JFK naar Manhattan

Wil je met het openbaar vervoer van JFK naar Manhattan reizen, dan kun je kiezen uit de volgende opties.

  • Taxi: Vaste ritprijs JFK – Manhattan: $ 52 (exclusief $ 8 tol, toeslagen en fooi). Reken op een totale prijs van zo’n $ 70. Je vindt de taxi’s bij elke terminal van het vliegveld.
  • Shuttlebus. Er rijden meerdere pendelbussen vanaf JFK naar Manhattan. De grotere bussen (bijvoorbeeld NYC Airporter) zetten je af bij Penn Station, Grand Central of Port Autority. De kleinere bussen deel je met andere reizigers en zetten je af bij je hotel (reistijd is wel wat langer, omdat er meerdere personen afgezet moeten worden). Ritprijs: 18$. Deze kleinere busjes kan je op voorhand al boeken. Kijk hier voor mogelijkheden en tarieven.
  • Metro. De metro is beslist niet de meest comfortabele, maar wel de goedkoopste manier om met het openbaar vervoer van luchthaven JFK naar Manhattan te reizen. Neem eerst de ‘air train’ naar metrostation Howard Beach en reis vanaf daar met metrolijn A of E naar Manhattan. Reken op een reistijd van 1.5 uur. Totale kosten: ongeveer 9 dollar.

JFK naar New York vervoer