One world trade center

Ben je op vakantie in New York, probeer dan zeker het One World Trade Center (1WTC) te bezoeken. Het is de hoogste wolkenkrabber van Amerika en vanaf het observatiedek (One World Observatory) heb je een magnifiek uitzicht op de stad. Bezoek ook het nabijgelegen 9-11 memorial en laat je imponeren door de plek waar vroeger de Twin Towers stonden.

One World Trade Center of Freedom Tower?

Oorspronkelijk heette het gebouw Freedom Tower, maar in 2009 hebben de havenautoriteiten in New York besloten om de naam te wijzigen in One World Trade Center. Vernoemd naar één van de Twin Towers die op 11 september 2001 door een terroristische aanslag volledig instortte. De nieuwe naam zou volgens de autoriteiten meer herkenbaar zijn voor het publiek en meer huurders aantrekken. De naamsverandering had overigens nog heel wat voeten in aarde, maar uiteindelijk zijn het commerciële belangen geweest die de doorslag hebben gegeven.

One world trade center - new york bezienswaardigheden

Hoe hoog is het One World Trade Center?

Als je de zendmast meetelt die bovenop het gebouw staat, is het gebouw 546 meter hoog. Dat staat gelijk aan 1776 voet, een getal dat verwijst naar 1776, het jaar waarin de Onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten werd ondertekend. Het One World Trade Center heeft 94 bovengrondse, en vijf ondergrondse verdiepingen. De observatiedekken die je kunt bezoeken bevinden zich op etage 100, 101 en 102.

 

Bouw van het One World Trade Center

De bouw van het 1WTC heeft zo’n acht jaar in beslag genomen en kostte bijna 4 miljard dollar. In 2006 startte men met de bouw en in november 2014 werd het gebouw officieel geopend. Het moderne observatiedek (One World Observatory), met al zijn moderne faciliteiten en spectaculaire videoschermen is sinds 2015 geopend voor het publiek.

citytrip new york - one world trade center

One World Observatory bezoeken

Het One World Observatory bestaat uit drie observatiedekken die je kunt bezoeken. Vanaf het Observatory heb je een schitterend uitzicht op New York. Om er te komen moet je eerst langs een security check. Eenmaal gepasseerd, ga je met de roltrap naar beneden en kom je in het Global Welcome Center. Dit is een ontvangsthal waar je als bezoeker welkom wordt geheten. In de hal en in een aparte videoruimte kun je als je wilt video’s bekijken over de bouw van het One World Trade Center. Het Observatory is alleen per lift (skypod) te bereiken. Een belevenis op zich!

 

In nog geen 60 seconden 400 meter de lucht in

Er zijn drie turboliften (skypods) die je met een snelheid van zo’n 37 kilometer per uur naar de 102de verdieping brengen. De liftreis duurt nog geen minuut en tijdens je reis naar boven hoef je je niet te vervelen, want je bent omringd door moderne videoschermen waarop de ontwikkeling van de skyline van New York vanaf het jaar 1500 wordt getoond. Eenmaal aangekomen op de 102de verdieping krijg je in het See Forever Theater eerst nog een video te zien. Na twee minuten gaan de videoschermen omhoog en kun je genieten van een schitterend 360 graden uitzicht op New York.

uitzicht vanuit het one world trade center new york

Giftshop en restaurant

Op verdieping 100 vind je de giftshop waar je allerlei leuke souvenirs kunt kopen. Verder kun je hier nog een aantal interessante video’s bekijken, waaronder real time video’s van de straten van New York. Mocht je wat willen eten of drinken, bezoek dan etage 101. Hier zijn een aantal eetgelegenheden gevestigd waar je een hapje of drankje kunt nuttigen.

 

Ligging van het gebouw

Het One World Trade Center bevindt zich in het financiële hart van Lower Manhatten aan Fulton Street, iets ten noorden van het herdenkingsmonument (9-11 Memorial). Het gebouw maakt deel uit van het World Trade Center Complex.

one world trade center bezoeken - citytrip new york

9-11 memorial en het One World Trade Center

Op de plek waar vroeger de Twin Towers stonden, is ter ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de dramatische ramp het 9-11 memorial en museum opgericht. Heb je een bezoek gebracht aan het One World Trade Center, dan moet je hier zeker gaan kijken, want het is een indrukwekkende plek. Als je hier staat dringt het pas werkelijk tot je door wat een omvang de aanslagen van 9-11 hebben gehad en wat de impact is geweest op New York en op de Verenigde Staten als geheel. Het is niet voor niets dat er kosten noch moeite zijn bespaard bij de bouw van Het One World Trade Center.

9-11 memorial new york

Bijzondere architectuur

Het One World Trade Center heeft een bijzondere architectuur. Het vierkante dak is ten opzichte van het grondplan 45 graden gedraaid, waardoor het gebouw vanaf verschillende kijkhoeken een ander uitzicht heeft (rechthoekig of trapeziumvormig).

Wist je dat?

  • De bijzondere vorm van het 1WTC nodig was om vortexwinden op grote hoogte te minimaliseren?
  • Er 73 liften in het gebouw zijn? Sommige van die liften (waaronder de liften naar het observatorium) behoren tot de snelste liften van de VS.

One world trade center - new york bezienswaardigheden