Times Square

Wil je je zintuigen tot de max prikkelen? Ga dan naar Times Square in New York! Het is een van de drukste pleinen van Manhattan en je wordt hier omringd door hoge gebouwen, fel verlichte reclameborden en enorme ledschermen waarop reclames worden vertoond. Tevens vind je er talloze megastores, broadwaytheaters, musea en kom je allerlei kleurrijke figuren tegen die met je op de foto willen.

Hoe komt Times Square aan zijn naam?

Times Square is vernoemd naar de de krant The New York Times, waarvan het hoofdkwartier (de Times Tower) zich aan 43th Street bevindt. In de periode vóór de New York Times (tot 1904) heette het plein Longacre Square.

 

Geschiedenis Times Square: van theatercentrum tot probleemwijk

In de beginjaren van de 20e eeuw ging het goed met de economie en vestigden steeds meer theaters zich aan Times Square. Times Square werd in korte tijd het centrum van de theaterwereld. Door de komst van de film en de economische crisis in de jaren dertig moesten veel theaters echter al snel hun deuren sluiten. Times Square verloederde in rap tempo. Theaters kwamen leeg te staan of werden gebruikt als striptease bar. Vuilnis stapelde zich op en de portieken werden bewoond door daklozen. In de jaren zestig en zeventig werd Times Square vooral geassocieerd met sex, criminaliteit en drugs en ‘s nachts kon je in deze probleemwijk beter niet alleen over straat gaan.

Grote schoonmaak
In 1992 was voor burgemeester Giuliani en het stadsbestuur van New York de maat vol. De probleemwijk Times Square moest aangepakt worden. Massagehuizen, prostituees, drugsdealers, en striptenten waren niet langer gewenst en moesten het veld ruimen. Times Square kreeg een eigen politiekorps en vuilophaaldienst. Oude gebouwen werden gesloopt en theaters werden in ere hersteld. Deze grote schoonmaak werkte. Investeerders kwamen terug en Times Square veranderde in de loop der jaren in het bruisende centrum zoals we het nu kennen.

Times Square - bezienswaardigheden New York

Kleurrijke figuren

Op Times Square kom je allerlei kleurrijke figuren tegen. Zo lopen er bijvoorbeeld mensen verkleed als superheld of als Disneyfiguur. Ze promoten populaire films en toneelstukken en je kunt er ook mee op de foto. Als fooi hiervoor kun je ze één of twee dollar geven. Het op de foto gaan met toeristen is een lucratieve business voor deze figuren en dat maakt ze soms wel eens wat opdringerig. Mocht je zo’n opdringerige Elmo of Donald Duck treffen, wees dan gewoon duidelijk en laat hem weten dat je geen interesse hebt.

 

Billboards: the bigger, the brighter, the better

Verlichte billboards, enorme ledschermen met bewegende beelden, op Times Square proberen ze op allerlei manieren je aandacht te vangen. Koop deze auto! Ga deze film kijken! Kom hier naar binnen! Al die reclame is logisch, want dagelijks komen hier honderdduizenden bezoekers. Big business dus en de overheid helpt nog een handje mee, want bedrijven die hier een pand huren zijn verplicht zijn om verlichte billboards aan de gevel te hebben. De schermen worden ook steeds groter, want tussen al die reclame moet je als bedrijf wel zien op te vallen. The bigger, the brighter, the better.

Bezienswaardigheden in New York: Times Square

Trendy winkels en themarestaurants

Hou je van shoppen? Op Times Square zul je je hart ophalen. Het barst hier van de trendy winkels waar je alle bekende merken kleding kunt kopen. En mocht je na het shoppen hongerig zijn, bezoek dan eens een themarestaurant, zoals het Hardrock Café, Planet Hollywood of Bubba Gump. Deze restaurants hebben allemaal een eigen, typisch Amerikaanse stijl en het is leuk om de sfeer daar een keer te proeven. Nadeel: het eten is relatief duur en ook niet echt heel bijzonder. Wil je écht een keer lekker eten, kies dan voor een restaurant net buiten Times Square.

Leuke winkels in Times Square die je gezien moet hebben:

  • Forever 21 (trendy kledingwinkel voor de echte shop-aholic)
  • M&M Mega Store (als je van snoepen houdt)
  • Hershey’s Chocolate World (chocola, chocola en nog eens chocola)
  • Tasty D-light (heerlijk caloriearm ijs, lekker in de zomer)
  • Crumbs Bake Shop (cupcakes en andere overheerlijke gebakjes)

Bezienswaardigheden in New York: Times Square

Musea en theater

Times Square staat bekend om zijn grote theaters en musea. Bezoek overdag het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds en ga er op de foto met Bill Clinton of Johnny Dep. Of neem een kijkje bij Ripley’s Believe It or Not, waar je de meest curieuze en bizarre voorwerpen kunt bewonderen. Hou je van musicals? Rond Times Square vind je maar liefst veertig theaters waar de beste Brodwaymusicals worden opgevoerd. Perfect voor een avondje uit dus. Times Square is met al die prachtig verlichte etalages en fel oplichtende billboards op zichzelf al een hele belevenis in de avond.

 

Hoe kom je op Times Square?

Het snelst ben je er met de metro. De paarse, rode en gele metrolijnen stoppen allemaal bij Times Square. Je kunt ook de blauwe metrolijn nemen en uitstappen bij bij Port Authority.

new york times square

Citytrips naar New York

PROMO Bekijk aanbod

Citytrip New York

Duur: 5 dagen
PROMO Bekijk aanbod

Hartje Manhattan

Duur: 5 dagen
PROMO Bekijk aanbod

4*-hotel in New York

Duur: 4,5,6,7 dagen

PROMO Bekijk aanbod

Novotel New York

Duur: dagen
PROMO Bekijk aanbod

Sanctuary Hotel

Duur: dagen
PROMO Bekijk aanbod

Hotel Le Parker Meridien

Duur: dagen