Het Vrijheidsbeeld

Ga je naar New York, dan mag een bezoek aan het Vrijheidsbeeld eigenlijk niet op je programma ontbreken. Dit indrukwekkende, 93 meter hoge standbeeld (inclusief sokkel) torent hoog boven Liberty Island uit en staat symbool voor vrijheid en democratie. The Statue of Liberty verwelkomt sinds 1886 bezoekers uit heel de wereld en jaarlijks komen er zo’n vier miljoen naar dit bijzondere beeld toe om het van dichtbij te bewonderen.

Het Vrijheidsbeeld, een geschenk van de Fransen

Wist je dat het Vrijheidsbeeld niet door de Amerikanen zelf is gemaakt? Nee, het waren de Fransen die het koperen beeld in 1886 aan de Verenigde Staten schonken. Dit als teken van vriendschap en ter ere van de onafhankelijkheidsverklaring die op 4 juli 1776 in de VS werd ondertekend. Deze datum vind je overigens in Romeinse cijfers terug op de plaquette die de vrouw op het standbeeld in haar linkerhand draagt. Het gigantische, granieten voetstuk van het Vrijheidsbeeld is overigens wél door de Amerikanen gebouwd. Het was in april 1886 klaar en vanaf dat moment kon men het beeld, dat in 350 stukken vanuit Frankrijk over de Atlantische Oceaan was vervoerd, weer opbouwen.

Vrijheidsbeeld Verenigde Staten

Libertas, godin van de vrijheid

Het Vrijheidsbeeld is geïnspireerd door de Romeinse godin Libertas, godin van de vrijheid. Ze werd vroeger vaak afgebeeld met een muts of een laurierkrans en een lans. De belangrijkste verwijzingen die je op het beeld kunt terugvinden zijn de kroon en het Romeinse gewaad.

 

Waar staat de fakkel symbool voor?

De fakkel die de vrouw op het beeld vast heeft, staat symbool voor vrijheid en verlichting. Of beter gezegd: Liberty Enlightening the World.

 

Hoe kan ik het Vrijheidsbeeld bezoeken?

Het Vrijheidsbeeld is per veerboot vanaf Battery Park (Lower Manhattan in New York) of vanaf Liberty State Park (New Jersey) te bereiken. Het ticket voor de ferry moet je op voorhand online reserveren. Doe dat ruim van tevoren, want je bent zeker niet de enige die het standbeeld wil bezoeken en vooral de Crown Tickets, die toegang geven tot de kroon, zijn snel uitverkocht. Tijdens het reserveren zie je meteen op welke dag en tijd er nog plaats is.

Statue of Liberty, New York

Liberty Island en Ellis Iland

Het Vrijheidsbeeld staat op Liberty Island. Na een bezoek aan het beeld vaar je meestal ook langs Ellis Island. Dit eiland was eind 19e eeuw een grenspost voor immigranten die zich in de Verenigde Staten wilden vestigen. Het bezoek aan Ellis Island is bij de prijs inbegrepen en het is zeker de moeite waard om er even rond te kijken. Zo krijg je een betere indruk van de geschiedenis van New York en kun je zien hoe hier tussen 1892 en 1954 zo’n 12 miljoen immigranten medisch zijn gekeurd, voordat ze zich in de Verenigde Staten mochten vestigen.

 

Security checks

Voordat je de boot naar Liberty Island kunt nemen, moet je eerst langs een security checkpoint. Op je ticket staat hoe laat je hier moet zijn. Het best kom je al een half uur eerder, want het kan er behoorlijk druk zijn. Houd er rekening mee dat de Amerikanen veiligheid zeer serieus nemen, zeker na de aanslagen van 9-11. Je wordt hier dan ook uitgebreid gecontroleerd. Grote tassen en rugzakken mag je niet meenemen. Gelukkig huur je hier voor een paar dollar een kluisje waarin je je spullen kunt opbergen. Houd rekening met lange wachttijden, zeker in het hoogseizoen.

 

Kan ik het Vrijheidsbeeld betreden?

Ja, dat is mogelijk en zeker de moeite waard. Je kunt zowel het voetstuk als de kroon bezoeken, maar daarvoor heb je wel een toegangsbewijs nodig (pedestal ticket of crown ticket). Reserveer op tijd, want iedereen wil op zijn minst het voetstuk en het liefst ook de kroon bezoeken. Deze tickets zijn dus snel uitverkocht. Vanaf de kroon heb je een fantastisch uitzicht op New York. Om helemaal bovenin in de kroon van het Vrijheidsbeeld te komen, moet je wel eerst een smalle trap met maar liefst 354 traptreden beklimmen. Je mag alleen een camera en indien nodig je medicatie mee naar boven nemen. De rest van je spullen moet je in een kluisje opbergen.

 

Wist je dit van het Vrijheidsbeeld?

  • Het Vrijheidsbeeld is van koper gemaakt en was oorspronkelijk (rood)bruin van kleur. Het koper heeft in de loop der decennia zijn herkenbare, groene patina gekregen.
  • Het voetstuk waarop het beeld staat weegt maar liefst 27.000 ton. Het koperen beeld zelf weeg ‘slechts’ 2225 ton.
  • De zeven punten in de kroon symboliseren lichtstralen die uit het hoofd van de godin Libertas komen.

Vrijheidsbeeld NYC

Citytrips naar New York

PROMO Bekijk aanbod

Citytrip New York

Duur: 5 dagen
PROMO Bekijk aanbod

Hartje Manhattan

Duur: 5 dagen
PROMO Bekijk aanbod

4*-hotel in New York

Duur: 4,5,6,7 dagen